top of page

Fakta om lymfsystemet

Så får du fart på ett trögt lymfsystem

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem. Om lymfsystemet inte fungerar optimalt så kan det orsaka stora problem i vår kropp.

Stagnerande lymfsystem

Om lymfsystemet inte fungerar som det ska, så kan det dels innebära att lymfvätskan inte renas ordentligt från virus, bakterier, andra skadlig mikrober och avfallsprodukter, vilket gör att dessa stannar kvar i vår kropp. Det kan även innebära att lymfvätskan inte sugs upp, vilket leder till vätskeansamlingar i kroppen som kan orsaka svullnad och ömhet. Det kan även bildas fibroser/celluliter som är en förtätning av fettväven som bildas när bindväv, hud och slaggprodukter växer ihop, vilket försämrar flödet ytterligare.

Orsaker till stagnation i lymfsystemet kan vara:

Ärr

Skador

Dålig kost och livsstil

Stress

Att man dricker för lite vatten

Brist på rörelse/motion

Genetiska anlag för trögt lymfsystem

Kläder som stramar åt på fel ställen som hämmar lymfflödetSymptom som kan tyda på trögt lymfsystem:

Svullnad i olika kroppsdelar

Att man känner sig trött och tung i kroppen

Oförklarlig värk i kroppen

Ofta återkommande infektioner/förkylningar

Domningar i fingrar, händer och armar

Yrsel, huvudvärk

Att man lätt får träningsvärk

Celluliter

Oren och svullen hy

Problem med bihålorna

Slembildning

Spänningar i nacken

Svullna lymfkörtlar

Dålig blodcirkulation

Att man lätt känner sig frusen

Sömnproblem

Stress/oro i kroppenAtt rena och stödja lymfsystemet


Torrborstning är något som använts väldigt länge för att främja cirkulationen och lymfflödet. Det hjälper även till att avlägsna döda hudceller så att kroppen lättare kan göra sig av med avfall den vägen. Det ger dessutom liv åt huden och gör den fantastiskt len. När du gör torrborstning så vill du välja en borste tillverkad av natur hår ämnad för just torrborstning. Den jag själv använder som jag är mycket nöjd med kan du köpa här. I början kan borsten kännas hårda mot huden, men den vänjer sig snabbt. Hur du gör torrborstning kan du läsa om i ett av mina föregående inlägg som du hittar här.

Lymfmassage är något som man kan göra själv hemma som en daglig rutin för att hjälpa flödet att röra på sig. Genom lätta och långa strykningar över hela kroppen hjälper du lymfflödet i riktning mot ljumskarna, armhålorna och bröstbenet där vi har ansamlingar av lymfknutor.

Koppning massage fungerar fantastiskt bra för att mjuka upp bindväven och öka flödet så att man kan få bukt med fibroser/celluliter. Kan även användas på både kropp och ansikte för lymfdränage. Med hjälp av silikonkoppor så masserar du huden i cirkelrörelser i riktning mot ställen på kroppen där vi har ansamlingar av lymfknutor. Silikonkoppor för hemmabruk kan du köpa här där du även hittar en instruktionsvideo för hur du använder dom.
Djupandning är ett effektivt redskap för att stödja lymfsystemet eftersom andningen har väldigt stor betydelse för lymfan. Djupandning får lymfvätskan att röra på sig, samtidigt som kroppen syresätts bättre.

Motion, att vara fysiskt aktiv, promenader, vattengymnastik, simning o speciellt att hoppa med hopprep, eller på studsmatta är riktigt bra för att få igång lymfflödet.

Bastubad stödjer kroppens reningssystem och sätter igång cirkulationen. När du bastar så svettas du ut toxiner och avfall, vilket reducerar skräp och slagg i lymfan och resten av kroppen.

Varma bad stödjer liksom bastubad kroppens reningssystem och sätter igång cirkulationen och lymfan. Lider du av stelhet och svullnad orsakad av vätskeansamlingar kan epsomsalt eller döda havet salt i badet vara mycket effektivt.

Duscha varmt/kallt hjälper till att få igång cirkulationen i kroppen, vilket hjälper lymfan att röra på sig. Lymfknutorna utvidgar sig av det varma och drar ihop sig av det kalla.


Hälsosam kost med fokus på antiinflammatorisk kost, främjar kroppens friska processer. Ju renare och näringsrik din kost är, ju mindre kemikalier och skräp får du i dig och desto bättre kan ditt lymfsystemet fungera. Läkande kost med zink är väldigt bra för lymfsystemet

Örter så som maskrosrot, astragalus, echinacea, och ringblomma är exempel på örter som länge använts traditionellt för att rena lymfan så att avfallet lättare kan lämna kroppen. Dessa örter speciellt maskrosrot hjälper även till att driva ut överskottsvätska som lagrats i kroppen. En produkt som Water Away kan vara ett annat bra alternativ. Den innehåller en kombination av 11 olika växtextrakt, mineraler och vitaminer som inkluderar maskrosrot, grönt te, buchu-blad, spansk peppar, enbär, druvkärnor, vattenmelon, tranbär, äppelcidervinäger, kalium och vitamin B6. Tillsammans bidrar dessa till att hjälpa kroppen att göra sig av med överflödig vätska och samtidigt tillföra viktiga vitaminer och mineraler som behövs för en hälsosam vätskebalans i kroppen.


Äppelcidervinäger bidrar till att basa upp kroppen och är ett traditionellt sätt att rena lymfsystemet och hjälpa kroppen att föra ut slagg. Blanda 1 tsk – 1 msk med vatten och drick på morgonen innan frukost och på kvällen innan du går och lägger dig. Använd en äppelcidervinäger som är ekologisk, ouppvärmd, ofiltrerad, opastöriserad och som innehåller något som kallas ”mamman” (The Mother). Bragg äppelcidervinäger är här ett riktigt bra val.

Vatten i tillräckliga mängder har stor betydelse för ett välfungerande lymfsystem, eftersom lymfflödet försämras när man blir uttorkad


Kompressions strumpor är viktigt! och då rekommenderar jag inte att de skall sluta vid knäna. och varför inte det? De stasar lymfan och cirkulationen vid knät. Och ger motsatt effekt. Lår höga stödstrumpor / kompressionsstrumpor eller som strumpbyxor. Varmt välkommen att boka en massage hos mig! info@holistisklymfmassage.se

282 visningar0 kommentarer
bottom of page